Ta hand om dina fälgar och vårda dom rätt, de gör så hela bilen får sig ett lyft!

Smutsigast blir ju fram däcken då bilen främst bromsar med just frambromsarna och det sätter sig bromsdamm runt fälgarna som kan vara svårt att få bort, så använd dig av fälgrengöringsmedel framtagen till just din typ av fälg. Ett tips är att inte använda stålull på fina fälgar då du repar ytan, vilket gör att bromsdamm och smuts sätter sig lättare på dina fälgar!

Ett annat smart tips är att vaxa dina fälgar med bilvax efter du tvättat dom. Detta för att det ska bli enklare nästa gång som du rengör dina fälgar, fälgarna håller sig dessutom renare längre när de är vaxade.

Det här behöver du:

 • En hink med varmvatten
 • En mjuk borste
 • Avfettningsmedel
 • Fälgrengöring
 • Högtryckstvätt (vanligt vatten ur vattenslang går bra också)
 • Fälgvax, det går även bra med vanligt bilvax men det rekommenderas att använda just fälgvax som tål högre temperaturer

Vad är fälgrengöring?

Fälgrengöring är ett speciellt framtaget medel som används till just fälgar och kostar mellan 50 kr till 160 kr. Det finns olika sorter som är framtagna till olika typer av fälgar, tex om du har kromfälgar, så va noga med att hitta rätt sort till just dina fälgar.

Undvik att använda fälgrengöring som är syrabaserad om du har lackade fälgar då de kan missfärga fälgarna. Om du är osäker på den produkt du har valt så prova först medlet på en liten yta av fälgen där det inte syns till exempel på insidan av fälgen, innan du går vidare och rengör hela fälgen.

Vad är avfettning?

Avfettning är ett medel som är baserad på mycket lösningsmedel som till exempel är aromatiska lacknaftor och n-paraffiner, vilket gör det lämpligt att använda det vid rengöring av feta ytor som är belagda med tjära och asfalt.

Då var det dags att tvätta fälgar, här nedan går vi igenom steg för steg hur du får rent dina fälgar.

 1. Spreja på ett lager avfettning på fälgen och låt det verka en stund så det löser upp de värsta av smutsen
 2. Spola av fälgen med högtryck eller med vattenslang
 3. Spreja på ett jämnt lager med fälgrengöring och låt medlet verka några minuter (Det kan variera hur länge du ska vänta beroende på vad som står på den specifika produkt du använder)
 4. Medan medlet verkar kan du borsta av fälgen försiktigt, tänk på att inte låta medlet torka in
 5. Spola av fälgen noggrant från smuts
 6. När fälgen har torkat kan du applicera vax, det kan du göra genom att spraya på vaxet (om du har spraybart vax), om du har en annan typ av vax som inte är spray bar tar du lite grann på en polerduk och gnuggar in försiktigt. Det skyddar fälgen från smuts och bromsdamm och det blir mycket enklare att rengöra fälgarna i framtiden.

Det kan variera hur lång tid det tar att rengöra fälgar beroende på vad du har för typ av fälg och hur de ser ut, men det kan ta mellan 5-10 minuter per fälg. Lämnar du in dina däck på däckhotell får du dina däck rengjorda där, men det rekommenderas att tvätta dina fälgar minst 1 gång i månaden.

Här nedanför har vi lagt till en bra video som visar hur du ska rengöra dina fälgar på bästa sätt: