FAQs

Här kan du få svar på dom vanligaste frågorna om däck.

När måste man byta till vinter/sommardäck?

Enligt Sveriges lag så måste du ha bytt till vinterdäck senast den 1 december om vinterväglag råder. Sommardäcken måste sättas på senast den 15 april om sommarväglag råder.

Vad är ett Allrounddäck?

Ett Allrounddäck som även kan kallas för året om däck är ett friktionsdäck som är tillverkat för att kunna köra utan dubbar på vinterväglag. Gummit i ett allrounddäck är anpassat för kallare temperaturer. Allrounddäcket ska enbart användas på vinterväglag och bör bytas ut mot ett sommardäck den 15 april.

Hur mycket är ett godkänt mönsterdjups värde?

Enligt lag så måste du ha minst 1.6 mm på sommardäck och på vinterdäckets mönsterdjup ska det vara minst 3 mm. Då det är minst 1,6 mm på sommardäcken så rekommenderar däcktillverkarna att man minst ska ha 3 mm för att minska riskerna för vattenplaning.

Vad är livslängden på däck?

Ett vanligt däck brukar i genomsnitt ha en livslängd på ca 5 år om det förbrukas dagligen med tvätt och körning. För ett däck som inte körs lika mycket på och förvaras och vårdats med milda rengöringsmedel så kan livslängden öka till ca 10 år.

Vad ska man göra om man får en punktering?

Om du skulle råka ut för en punktering när du är ute och kör eller märker det efter själva punkterings tillfället. Då ska du först försöka se vart däcket blivit punkterat och sen kontakta närmaste däckverkstad. För att ta dig till däckverkstad så ska du antingen sätta på reservhjulet eller kontakta en bärgare som kör dig och bilen till däckverkstaden. Om du sätter på ett reservhjul så var nog med att kolla upp max hastigheten på däcket.

Vilka däck passar bäst till min bil?

Att veta vilket sorts däck och vilken storlek som passar bäst till ens bil är inte alltid lätt att hålla reda på. När man ska köpa nya däck till bilen så finns det fler kvalifikationer som däcket ska uppnå. För att hitta rätt däck till bilen ska du kolla på lastkapacitet, maxhastighet och andra kapaciteter som du kan läsa mer om i bilens handbok. Om du inte är säker på vilka däck som skulle passa till din bil kan du kontakta en däckåterförsäljare har kunskapen om just däck.

Vad är RTF-Däck?

Det så kallade RTF-Däcket (Run Flat Tyres) är ett däck som har förstärkta sidoväggar som används vid punktering under färd. När du får punka med ett RTF-Däck under färd så kommer däckets sidoväggar att stabilisera upp däcket så att du inte tappar kontrollen över bilen. En annan fördel med RTF-Däcket är att om du får en punktering så kan du köra bilen till den närmsta däckverkstaden utan att förstöra korden i däcket. OBS! när du ska köra bilen med punkterade RTF-Däck så får du inte överstiga 80 km/h.

Hur ser jag att mina däck är vinterdäck samt sommardäck?

På alla däck som tillverkas så finns det olika däckmärkningar på däcket som talar om när däcket är tillverkat, typ av däck, storlek och hastighets indikering. Vinterdäcket är markerat med M+S som betyder mud and snow medans sommardäcket saknar en sådan däckmärkning. Man kan även kolla efter en snöflinga som visar att däcket är tillverkat specifikt för vinterväglag.

Vad är rotationsriktning?

Rotationsriktningen på ett däck är åt det håll som däcket ska rotera. På däckets sidor finns det pilar som visar i vilken riktning som däcket ska snurra. Finns det inga pilar på däcket så brukar det stå outside (utsida) och inside (insida) på däcket istället för rotationsriktnings pilarna.