Sommardäcket är ett däck som är anpassat efter att funka optimalt på sommarens varmare väglag. Däckets gummi är specifikt tillverkat för att hålla mjukheten och elasticiteten i däcket när det utsätts för temperaturer över 7°C.

Om man skulle använda ett sommardäck på vintern så kan det förekomma förödande konsekvenser då sommardäcket inte optimalt är anpassat att användas i temperaturer under 7°C.

 

Byt till sommardäck hos oss idag!

Detta är en testsida just nu kan du inte boka tid för att byta däck i Katrineholm!

När ska man byta till sommardäck?

Från den 16 april till den 1 december så måste du ha bytt ut dina vinterdäck till sommardäck enligt lagen. Om det fortfarande är vinterväglag så ska du inte byta till sommardäck då det är godkänt av Transportsstyrelsen. Läs mer om däck på Transportsstyrelsens hemsida.

Ett godkänt mönsterdjup på ett sommardäck ska minst vara 1,6 mm djup. Om mönsterdjupet är mindre än 1,6 mm så ska du införskaffa ett nytt däck. När man ska köpa nya däck ska man ha i åtanke att byta båda däcken på längsgående axel. Detta gör man för det andra däcket troligtvis är lika slitet.

Hur väljer jag rätt sommardäck?

När man ska välja nya sommardäck till bilen så finns det ett flertal viktiga punkter att ha i åtanke:

  • Priset – Uttrycket ”Man får vad man betalar för” stämmer väldigt bra när man ska köpa nya däck.
  • Däckets mönster – För att vara riktigt säker på att det däck du ska köpa är ett säkert och bra däck. Så ska du kolla närmare på däckets mönster som är den mittersta delen av däcket. Ett bra däckmönster ska ha ett lågt rullmotstånd och vara anpassat för vattenplaning och bra grepp på het asfalt etc.
  • Däckmärkningen – På alla däck som säljs så finns det en så kallad däckmärkning som sitter fast klistrad med en lapp på däcket. Däckmärkningen funkar som en produkt specifikation och beskriver däckets kapaciteter. Här kan du läsa av däckets bullernivå, bränsleförbrukningen och däckets våt grepp.

Däckets bränsleförbrukning och våt grepp har delats in i en skala från A till G. Desto närmare man kommer bokstaven A i skalen desto bättre kapacitet har däcket. Mellan A och F på våt grepp så skiljer det hela 18 m i bromssträcka.

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Vård av sommardäck

Däck är en slitvara som någon gång ibland måste bytas ut då det blivit gammalt, självspruckit och fått ett lägre mönsterdjup. Rekommendationen från däcktillverkarna är att vara extra försiktiga om däcket blivit mer än 5 år gammalt.

För att förlänga livslängden på däcket så ska du kolla däcktrycket med jämna mellanrum (helst en gång i månaden). När däcktrycket sjunker under det rekommenderade trycket så slits det mycket fortare och om det sjunker för mycket kan det ha sönder däcket inifrån.

När du ska tvätta däcken så ska du tänka på att inte använda allt för starka rengöringsmedel då det har en negativ effekt på däckets gummi. När gummi blir utsatt för starka kemikalier så är det lätt att det blir torrt och kan få självsprickor.